INTERMODAL TAŞIMACILIĞIN SEKTÖRÜ DAHA ÇEVRECİ BİR DURUMA GETİRECEĞİNE İNANIYORUZ // Kargo Haber Dergisi

INTERMODAL TAŞIMACILIĞIN SEKTÖRÜ DAHA ÇEVRECİ BİR DURUMA GETİRECEĞİNE İNANIYORUZ // Kargo Haber Dergisi

SARP Intermodal, yeşil lojistik konusunda dikkat çekici adımlar atan firmalardan biri. Sarp Intermodal Yönetim Kurulu Başkanı Onur Talay lojistik stratejilerini dergimize anlattı.

Son dönemde sektörde “yeşil lojistik” konusu öne çıkıyor. Yeşil lojistik uygulamalarınız hakkında bize neler söyleyebilirsiniz?

Intermodal taşımacılığın doğası gereği çevreci bir yaklaşıma sahibiz. Özellikle geleneksel karayolu taşımalarıyla kıyasladığımızda intermodal
taşımacılık ile karbon salını mini yüzde 50 oranında azalma gösteriyor. Evet ara noktalarda biz de karayolu kullanıyoruz ancak karayolu taşımalarını ciddi oranda azaltıyoruz. Taşımalarımızı gerçekleştirdiğimiz ekipmanlarımız gemilere ya da vagonlara yüklenerek sınırı aşıyor. Akabinde demiryolu ile ya da karayolu ile teslimat noktasına ulaşıyor.

Şirket olarak “yeşil lojistik” stratejinizin temellerini neler oluşturuyor?

İntermodal taşımalar gerçekleştirmek üzere kurulmuş olmamız aslında çevreye yaklaşımımızı en başında ortaya koymamızı sağladı. Biz bu yaklaşımı Türkiye’deki ithalat-ihracat yapan firmalara da aktarmaya gayret ediyoruz. Hem bizden hizmet alan şirketlere hem de gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz. Bakış açımızdan iş yapış şekillerimize kadar tiim süreçlerde çevresel faktörleri göz önünde tutuyoruz. Operasyonlarımızda geçtiğimiz her noktada iz bırakmadan, yaşam döngüsüne saygılı olmayı temel stratejimiz olarak belirliyoruz.

Yeşil lojistik alanında ilkler arasında sayılıyorsunuz, bu taşıma şekline neden öncelik veriyorsunuz?

İntermodal taşımacılık çevreci olmasının yanı sıra transit taşıma sürelerinde de oldukça fark yaratıyor aynı zamanda ekonomik bir yöntem. Müşterilerimizin yüklerini sınır kapıları ve yürüme yasakları gibi zaman kaybettirici etkenlere takılmadan teslimat noktasına ulaştırabiliyoruz. İntermodal taşımacılığın, lojistik sektörünü daha çevreci bir duruma getireceğine inanıyor ve bu doğrultuda hizmet vermeye çalışıyoruz.

Ülkemiz ihracatçısının dış piyasada güçlü olabilmesi için transit sürelerin ve ekonomik taşıma modellerinin önemi özellikle bu dönemlerde daha iyi anlaşılıyor. Türkiye’deki taşımacılık ve lojistik firmaları sizce Yeşil Lojistik konusunda yeterli düzeyde mi? Eğer değilse neler yapmalılar?
Günümüzde çevreye yayılan karbon salınımlarının önemli bir bölümü motorlu araçlar nedeniyle oluşuyor. Dolayısıyla lojistik sektöründeki firmalar geleneksel karayolu taşımacılığında, düşük emisyonlu araçlar kullanmaya çalışarak çevreye verdiği zararı minimuma indirmeye çalışıyoruz.