SARP INTERMODAL HİZMET AĞINA İKİ HALKA DAHA EKLEDİ // UTALOJİSTİK DERGİSİ

Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da yer alan 36 ülkeye servis sunan Sarp Intermodal, yeni yatırımlarla Avrupa’da büyümeye devam ediyor. İtalya’nın ardından Bulgaristan’da ofis açan şirket, ayrıca Rusya ve Ukrayna odaklı olmak üzere ”Mark Multimodal” adıyla yeni bir şirket kurdu. Sarp Intermodal Genel Müdür Yardımcısı Şenol Taş, Almanya ve İngiltere’de de yatırım gerçekleştirmeyi planladıklarını açıkladı.

Sarp Intermodal, intermodal taşımacılığın geliştirilmesine nasıl bir katkı sunuyor?

2014 yılında hizmet vermeye başladığımızda intermodal taşımacılığa odaklanan ve sadece bu taşıma modu ile iş yapan şirket yoktu. Biz öncülük ederek bu modun tanınmasına, tercih edilmesine ve gelişmesine katkı sunduk. Geçen sürece baktığımızda, geçtiğimiz yıl Türkiye’de en fazla 45’lik konteyner taşıması gerçekleştiren şirket olduk. Sektördeki 4. yılımızda da taşıma hacmimizi artırmak adına yatırımlarımıza devam ediyoruz. Geçtiğimiz ay 100 adet yeni 45’lik konteyner yatırımı yaptık. İki yıldır istikrarlı büyüme gösterdiğimiz likit taşımacılık alanında da 50 adet ISO Tank yatırımı gerçekleştirdik. Bu yatırımlar sonrası öz mal havuzumuzda 500’ün üzerinde 45’lik konteyner, 50 ISO Tank, 60 şasi ve 30 çekici yer aldı. Bu yatırımlar ile intermodal taşımacılığın gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceğiz. Farklı ekipmanlar ile intermodal taşımacılığı daha hızlı yaygınlaştırabileceğimiz gibi, farklı sektörleri de intermodal ile tanıştıracağız.

Hangi yükleri, hangi ülkelere, hangi transit sürelerle taşıyorsunuz? Avrupa’da yaptığınız iş ortaklıklarından söz eder misiniz?

Sarp Intermodal olarak, 45’lik konteynerler ve ISO Tanklar ile Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika kıtasında yer alan 36 ülkeye servis sunuyoruz. Transit sürelerimiz merkez Avrupa ve Asya için 7-9 gün, Kuzey Afrika ve İngiltere için 10-12 gün aralığında gerçekleşiyor. Taşımaların yüzde 80’ini 45’lik konteyner ile yapılıyor. Geri kalan kısım ise ISO tankları ile gerçekleşiyor. Ağırlıklı olarak kimyapetrokimya, gıda, tekstil ve otomotiv sektörlerine hizmet veriyoruz.

İntermodal taşımacılık alanında Avrupa’nın en büyük firmalarından olan GartnerKG ile işbirliğimizin 4. yılındayız. Birlikte kullandığımız ekipman havuzu ve uzman olduğumuz ülkelerde knovv-hovv paylaşımımız güçlerimizi pekiştirmemizi sağlıyor. Aynca son 1 yıldır Dry-Bulk taşımalarında Avrupa’nın en büyük firmalarından Rat Logistics ile de iş birliği içindeyiz.

SIRADA ALMANYA VE İNGİLTERE VAR

Yurt içi ve yurt dışına yönelik gündeminizde olan yatırım planlarını anlatır mısınız?
İlk yurtdışı ofisimiz olan İtalya’nm ardından Bulgaristan’da da yatırım gerçekleştirdik. Bulgaristan’daki faaliyetlerimizi “Sarp Intermodal Bulgaria” adıyla sürdüreceğiz. Bulgaristan ile diğer Avrupa ülkeleri arasında kullanılması için ilk etapta 10 adet çekici yatırımı yaptık. Yatırımlarımız gelecek iki yıl içinde devam edecek. Bulgaristan AB üyesi ve Avrupa’da serbest dolaşıma imkânı sağlıyor. Ayrıca Türkiye’ye yakın olması da önemli bir avantaj. Bu yatırımımızla sadece Bulgaristan değil Doğu Avrupa ülkelerine yapılacak taşımaları da hedefliyoruz. Bununla birlikte, Almanya ve İngiltere’de de ofis açma planımız bulunuyor. Ayrıca, Rusya ve Ukrayna odaklı olmak üzere, Sarp Intermodal’in alt şirketi olarak “Mark Multimodal” isimli bir şirket kurduk. Şirketimizin altyapısını kullanarak o bölgeye de hizmet vermeye başladık.

2018 yılını nasıl bir yük hacmiyle kapatmayı hedefliyorsunuz?

Sarp Intermodal olarak 4 yıldır düzenli bir büyüme gerçekleştiriyoruz. 2018 yılı da büyüme hedeflerimiz açısından oldukça pozitif geçiyor. Yılsonu taşıma sayılarımızda geçen yıla göre yüzde 40 bir artış bekliyoruz. Orta ve uzun vadedeki büyüme planımız, hizmet verdiğimiz ülke ve bölge sayısını artırmak olacak. Bu bağlamda, hedef ülkelere yönelik yatırım planlarımız devam ediyor.

Taşıma sistemleri içinde intermodalin payı nedir?

Dünyanın en önemli ticaret akslarından biri olan Avrupa’da intermodal taşımacılığın kullanım oranı yüzde 20 düzeyinde. Ancak Türkiye’de bu oran yüzde 2-3 bandına yeni geldi. İntermodal taşımacılık diğer taşıma modlanna göre daha uygun maliyet yönetimi sağladığı gibi, hem transit sürelere sadık hem daha çevreci. Özellikle karayolu taşımacılığında sınır kapılarında beklenilen süre, ne yazık ki yüklerin teslimat noktasına zamanında ulaşmasına engel oluyor. Bu durumu ortadan kaldıran intermodal taşımacılık, sınır kapılarına takılmadan denizyolu ve demiryoluyla Avrupa’nın önemli şehirlerine ulaşmayı mümkün kılıyor. Ayrıca, beklenmedik gelişmeler olmadığı sürece yılın başındaki fiyatlarımız yılsonuna kadar değişiklik göstermiyor. İntermodal taşımaların yalnızca maliyet avantajı sağladığı algısı olsa da karayolu taşımalarına nazaran daha yüksek hacimli ve daha kolay yönetilebilir bir alternatif sunuyor.

İNTERMODAL TEŞVİK EDİLMELİ

Türkiye’de intermodal taşımacılığın geliştirilmesi için hangi adımların atılması gerekiyor?

Öncelikle lojistik sektöründe sürdürülebilir stratejiler olmalı. İntermodal taşımacılığın Avrupa’da olduğu gibi teşvik edilmesi en önemli noktalardan biri. Avrupa’da intermodal taşımaların artmasında devletlerin uyguladığı teşvik politikaları önemli rol oynuyor. Liman ve garlardan alman yükler belli bir çap içinde daha fazla ağırlık kotasına sahip oluyor. Türkiye’de benzer düzenlemelerin yapılması halinde, lojistik daha yeşil bir sektör haline gelecektir. İlave olarak, demiryolu taşımalarındaki serbestleşme sürecinin bu alanda bir büyüme getirmesi bekleniyordu ancak özel operatör unvanı alan şirketler, hali hazırda taşıttıkları yük hacimlerini kendileri taşımaya başladılar. Dolayısıyla taşman yük hacminde önemli bir değişiklik yaşanmadı ya da yeni bir servis ortaya çıkmadı. Genel kullanıma açık servisler ya da bağlantılar özel sektör tarafından sunulmadığı sürece yük hacimlerinin arzulanan oranda artacağını beklemek iyimser bir yaklaşım olacaktır.