İntermodal Taşımaların Önemi Arttı // UND’nin Sesi

Sarp Intermodal Yönetim Kurulu Başkanı Onur Talay, yılın ilk 6 ayında pandeminin etkisiyle karayolu taşımacılığında büyük sorunlar yaşandığını ve bu süreçte intermodal taşımaların önemli hale geldiğini kaydetti. Talay, “Normalleşmeyle birlikte, şirketlerin maliyetlerini daha fazla kontrol altına almak isteyecekleri bir döneme giriyoruz. Bu kapsamda şirketlerin daha ekonomik taşıma modellerine yöneleceklerini düşünüyoruz” yorumunu yaptı.

INTERMODAL TAŞIMALAR ÇÖZÜM OLDU

Sarp Intermodal Yönetim Kurulu Başkanı Onur Talay yılın ilk 6 aylık dönemine ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları aktardı: “Pandemi nedeniyle lojistik sektöründe özellikle karayolu taşımalarında sıkıntı yaşandı. Sınır geçişlerinde sürücülere uygulanan karantinalar, sağlık kontrolleri gibi alınan tedbirler karayolu taşımacılığını ciddi anlamda yavaşlattı. Bu süreçte birçok firma intermodal taşımalara yöneldi. Minimum insan faktörü ve minimum temas ile yükler belirlenen transit sürelerde hedefine ulaştı. Sarp Intermodal olarak pandemi sürecinde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre taşımalarımızı yüzde 20 oranında artırdık. Müşterilerimizin tüm taleplerine kesintisiz olarak yanıt verdik. Bu süreçte daha fazla şirketi intermodal taşımacılıkla tanıştırdık. Özellikle 2019 yılında yaptığımız ekipman yatırımlarımız, artan taşıma hacmimizin altından kolayca kalkmamızı sağladı. Ekipman havuzumuzda yer alan konteyner, Isotank, swap-body, çekiciler ve Avrupa ülkelerindeki iş birliklerimiz sayesinde hizmetlerimizi kesintisiz ve entegre biçimde sürdürdük. Avrupa ülkelerine demiryolu ve Ro-Ro ile ulaşarak, sınır kapılarındaki bekleme sürelerini ortadan kaldırmış oluyoruz.”

FİRMALAR DAHA EKONOMİK TAŞIMA MODELLERİNE YÖNELECEK

Yılın ikinci yarısı ile ilgili de görüşlerini paylaşan Talay şöyle konuştu: “Normalleşmeyle birlikte, şirketlerin maliyetlerini daha fazla kontrol altına almak isteyecekleri bir döneme giriyoruz. Bu kapsamda şirketlerin daha ekonomik taşıma modellerine yöneleceklerini düşünüyoruz. İntermodal taşımacılığın sunduğu maliyet avantajı ve sabit transit süreleri göz önüne alındığında, bu taşımacılık modeline talep daha da artacak. İntermodal taşımacılığın Türkiye’de 5 yılda gerçekleştireceği büyümeyi, önümüzdeki 1 yılda alabileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda intermodal taşıma hizmetlerimizi daha geniş coğrafyalara yayma konusunda çalışmalarımız devam ediyor. İtalya, Bulgaristan ve Almanya’nın ardından önümüzdeki dönemde Dubai’de bir yapılanmamız olacak. Buradaki ofisimiz Ortadoğu, Hindistan ve Uzakdoğu taşımalarımız için kilit konumda olacak.”

Onur Talay, gıda taşımacılığında da yeni hizmetler vermeye hazırlandıklarının bilgisini verdi.

RİSKİ EN AZA İNDİRECEK ÇÖZÜMLER ARANACAK

Pandemi sonrasında lojistik sektöründe nasıl bir değişim olacağı ile ilgili sorumuza cevap veren Onur Talay şu değerlendirmeyi yaptı: “Koronavirüs tüm dünyada endişe ve paniğe sebep oldu. Bu süreçte sağlık, beslenme ve üretim zincirinin devam ettirilebilmesi için lojistik faaliyetlerin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Lojistik sektörü ise teknoloji ile olan bağını daha da kuvvetlendirdi. Güçlü bir dijital alt yapıya sahip olan şirketler operasyonlarını her şartta devam ettirebildi. Yeni dönemde şirketler hem daha uygun maliyetli hem de olası kötü senaryolardan daha az etkilenecek taşıma modellerine yönelebilir. Bu noktada intermodal taşımacılığın kuşkusuz ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Gerek üretici firmalar gerekse de lojistik şirketleri intermodal taşımacılığa daha yakın olmak isteyecekler. Çünkü bu zorlu süreçte lojistik akışı kesilmeyen en önemli taşıma modu intermodal ve demiryolu oldu.”