Sarp Intermodal Dubai ve Karadeniz’de Ofisler Açacak // Dünya Gazetesi

Kimya ve petrol ürünlerinin taşınması amacıyla Dubai’de bir şirket kurmaya hazırlanan Sarp Intermodal, Karadeniz ülkelerinde de ofis yatırımları planlıyor. Şirket, AB pazarında da varlığını güçlendirecek.

İntermodal taşımacılık yapmak üzere kurulan ilk şirketlerden olan Sarp Intermodal, yeni yatırımlarla büyümesini hızlandıracak. Sarp Intermodal olarak Avrupa pazarıda daha etkin olmayı hedeflediklerini açıklayan Talay, “Bu nedenle yurt dışındaki etkinliğimizi artırmak adına yurt dışı yatırımlarımıza da devam ediyor. 2014 yılında İtalya’da Sarp Intermodal SRL, 2018 yılında Bulgaristan’da Sarp Intermodal Bulgaria, 2019yılındadaAlmanya’da Sarp Intermodal GmbH şirketleriyle hizmet vermeye başladık. 2019 yılında denizyolu ve havayolu alanlarında da hizmet vermeye başladık. Kimya ve petrol ürünlerinin taşınması amacıyla Dubai’de bir şirket kuracağız. Bu pazardan Ortadoğu, Hindistan ve Uzakdoğu ülkelerine de hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Pandemi nedeniyle süreç biraz ötelenmiş olsa da yıl bitmeden devreye almayı planlıyoruz. Bununla birlikte likit gıda ürünlerinin taşınması konusunda da yatırımlarımız oluyor. Bu ürünlere uygun ekipmanlarımızla yapacağımız taşımalarda müşterilerimize katma değer kazandıracağımızı ve fark yaratacağımıza inanıyoruz. Devam eden deniz ve havayolu taşımacılığındaki aktivitelerimizi artırmak ve Karadeniz’deki ülkelerde ofis yatırımları yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

YURT İÇİNDE YATIRIMLARI ARTIYOR

Yurt içinde de yatırımlarım sürdüren Sarp Intermodal’in İzmir, Bursa ve Mersin’den sonra Gaziantep ofisi de açıldı. Gaziantep ofisi ile Kayseri, Kahramanmaraş ve Adana’ya da hizmet verebilen şirket, Mersin Limanı üzerinden Avrupa ve Kuzey Afrika’ya intermodal taşımalar yapmaya başladı. Sarp Intermodal, 2021 yık içinde yurt içi likit taşımacılık alanında da yatırımlar yapmayı planlıyor. Talay, “26 bin litrelik kapasitesi bulunan tanklarımız sayesinde, ton başı maliyetlerde müşterilerimize avantaj sağlayacağız. Özellikle ayçiçek yağı, zeytinyağı, meyve suyu ve şarap gibi ürünlerin taşımalarım yapacağız” dedi.

İSTİHDAMI YÜZDE 25 ARTIRACAK

Sarp Intermodal 2020yılı sonunda mevcut istihdamını yüzde 25 artırmayı planlıyor. Talay, “Gerçekleştirdiğimiz yatırımlarımız ve artan iş hacmimizle birlikte yılsonunda hedeflediğimiz büyüme rakamıyla kapatacağımızı düşünüyoruz” dedi.

“İntermodalde 5 yıllık büyüme 1 yılda gerçekleşir”

Önümüzdeki 3 yılda sektörde yaşanması beklenen gelişmeleri değerlendiren Talay, şöyle konuştu: “Pandemi sonrası süreçte şirketlerin maliyetlerini daha fazla kontrol altına almak isteyecekleri bir modellerine yönelmelerine neden olacaktır. İntermodal taşımacılığın sunduğu maliyet avantajı ve sabit transit süreleri göz önünde bulundurduğumuzda, bu taşımacılık modeline talep daha da artacak. Özellikle intermodal taşımacılığın Türkiye’de 5 yılda gerçekleştireceği büyümeyi 1 yılda alabileceğini düşünüyoruz.”

Talay, intermodal taşımacılığa ait bir mevzuatı olduğu takdirde sektörün daha da gelişeceğini vurgulayarak, ‘İşletmeler açısından intermodal taşımacılığın önemi henüz mevzuat olmadan da yavaş yavaş anlaşılmaya başlandı. Mevzuattan sonra payı dana hızlı artacak.”

SALGINDA TAŞIMALAR YÜZDE 25 ARTTI

Salgın sonrası şirketlerin ihtiyaçlarım karşılayabilmek amacıyla intermodal taşımalarının kapasitesini daha da artırdıklarına dikkat çeken Onur Talay, “Bu süreç boyunca taşımalarımızı 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 25 oranında artırdık. Avrupa ülkelerine Ro-Ro ve demiryolu ile ulaşarak, son teslimat noktasına yerel sürücüler vasıtasıyla ulaştık. Ekipman havuzumuzdaki konteyner, Isotank, swap-body ve çekiciler ile operasyonlarımızı kesintisiz sürdürdük. Avrupa ülkelerindeki iş birliklerimizle birlikte olası problemlere karşı çözüm üreterek, tedarik akışının kesilmemesine özen gösterdik. Bunun yanında intermodal taşımacılığın teması ve insan gücünü en aza indirmesi de daha fazla tercih edilmesini sağladı. 2019’da yılında uluslararası alanda 100 bin tonun üzerinde kimyasal ürün taşıması gerçekleştirdiklerini ifade eden Talay, “Bu yıl devam eden verileri göz önüne alarak yaklaşık yüzde 20 civarında bir artışla kapatacağımızı öngörüyoruz” dedi. Koronavirüs iş yapış şekillerini değiştirdiğini ve bu süreçte dijital altyapısı güçlü şirketlerin öne çıktığını vurgulayan Talay, “Bu süreçte öne çıkan ve fark yaratan unsur ise teknoloji oldu. Dijital alt yapısını güçlü tutan şirketler bu süreçten minimum etkilenirken, yeterince önem vermeyenler operasyonlarını yönetemez hale geldi” açıklamasını yaptı.